Inspiratie

Je veerkracht vergroten? Hiermee kun je alvast starten!

Het leven lijkt soms wel op een mountainbike parcours: een bochtje links, een bergje op, ploeteren door de modder… Zelfs de meest ervaren amateur heeft al eens zin om zijn fiets in de berm te gooien. Maar hoe komt het dat sommigen snel afhaken terwijl anderen de moed vinden nog een tandje bij te steken? Niettegenstaande mensen complexe wezens zijn en er bovendien verschillende factoren zijn die bijdragen tot een grotere veerkracht, is één ding zeker: de kracht om terug te veren na moeilijkheden of tegenslagen kun je trainen als een spier.

Als proevertje geef ik jullie een eerste stap die je kunt zetten om je emotionele veerkracht te trainen. Wordt je beter bewust van je eigen emoties! Wanneer - in eender welke situatie- een emotie fel bij jou op de voorgrond treedt, haal dan eens diep adem en geef jezelf de tijd om erbij stil te staan. Stel jezelf de vraag hoe je je nu precies voelt? Hoe beïnvloedt die emotie jouw beslissingen? Hoe zou je die energie kunnen ombuigen naar de positieve kant? En ja, I know, dat kost je tijd en energie, maar het is een goeie stap op weg naar een grotere veerkracht. Wil jij daarin samen verdere stapjes zetten? Contacteer me gerust voor een vrijblijvende babbel.

Burn-out voorkomen? Spring terwijl je nog energie hebt!

Stress op zich is niet verkeerd! Maar wat als dit te lang aanhoudt? In een vorig artikel schreef ik al hoe je chronische stress kunt herkennen. 

In mijn praktijk sta ik vaak versteld hoe lang mensen blijven doorgaan, ondanks hun hoge en chronisch opgestapelde stress. Ze zijn zo gewoon geworden aan hun klachten dat ze niet meer beseffen dat ze hun grenzen overschreden. Oh ja, ik kan er van meespreken. Meer nog, op bepaalde momenten was ik er zelfs fier op, dat ik nog een beetje gas bijgaf. Ik kon toch niet "niet zo hard mijn best doen"...En dan viel ik stil.

Je grenzen keer op keer verleggen. Men noemt dit, in griezelige termen, het "boiling-frog effect". Als je een kikker maar langzaam genoeg opwarmt, dan past hij zich aan aan de temperatuur en springt hij niét uit de pan, tot hij ontploft bij het koken.

Spring, lieve mensen, wanneer je er nog de kracht voor hebt. Denk eraan dat, wanneer je last hebt van chronische stress, je op lange termijn nog amper de energie zult overhouden om de situatie te veranderen.

Niet meer toekomen aan rusten of gezonde ontspanning is écht niet ok. Luister naar de signalen van jouw lichaam en maak voldoende tijd vrij voor wat jij graag doet. Ontlaad tijdig en wandel, huppel, spring, lach, teken  of bel een goede vriend(in)! Heerlijk hoe mijn nichtje Mieke zich echt eens durft uit te leven door luidkeels mee te zingen op het nummer "Dancing Queen" van Abba. Ambiance en ontlading verzekerd! 

En vooral : durf te gaan voor wat voor jou betekenisvol is in je leven. 

Enkel zo voorkom je het om opgebrand te geraken.

Nood aan een gids die jou in dit proces begeleidt? Neem gerust contact.


Burn-out? Wat kan ik als coach voor jou doen?

Burn-out? Je valt stil, de grond zakt weg onder je voeten. Het overkwam je niet zomaar, wellicht een gevolg van jarenlang teveel geven. Je bent op. Het is genoeg geweest. En toch…

Toch wil je niet geloven dat dit jou overkomt. Jij, die met zoveel passie je werk doet. Je doet zo je best, bent zo verbonden met je job. Uitgeput zijn is niets voor jou, je bent toch sterker dan dat? Wat als je enkele weken en misschien wel langer niet kunt werken? Nietsdoen voelt zo onnatuurlijk voor jou. Hoe moet je dat nu vertellen aan je collega’s, aan anderen? Dat gaat toch niet zomaar?

Als stress en burn-out coach kan ik je hierin begeleiden. Ik help jou te begrijpen dat je niet zomaar een beetje moe bent. Door een langdurig gebrek aan evenwicht tussen wat je investeert en wat je hiervoor terugkrijgt, heb je een energieprobleem. Je leert wat een burn-out nu écht is en wat al die stress voor je lichaam betekent.

Je krijgt de ruimte om je verhaal te doen, ik schenk je mijn volle aandacht. We gaan écht samen aan de slag. Tijdens de sessies en tussen de sessies. Op een tempo die bij jou past.

Nu je geen resources meer hebt om je piekerknop om te draaien of om terug te vechten, is het belangrijk dat we je veerkracht weer herstellen. Maar dat is niet het enige.

Alles begint met “een tandje terug”, je leert weer voldoende rust te nemen. Belangrijk voor je herstel is dat je ondervindt hoe je je ademhaling kunt reguleren. Niets is immers zo krachtig als bewust ademen!  We zoeken en vinden wat jou ontspant en wat je leuk vindt. Mindful. Je bouwt je energie terug op en leert wat steeds aan je batterij vreet, zodat je ook hier actie kunt ondernemen. Je komt terug in beweging.

We gaan op zoek naar wat bij jou de trigger is van jouw stress, want iedereen is anders. Je  komt tot inzichten over jezelf. Hoe je nu echt wil zijn, hoe je nog meer in je kracht komt te staan. Want diep in jou zitten verborgen verlangens, waar je eindelijk wel eens mee aan de slag wil.  Je leert loslaten. Je mindset wordt positief.

Samen bouwen we aan jouw toekomst. Zodat je terug een gezond evenwicht vindt tussen je werk en je vrije tijd. In balans. Vrijer en blijer! 


Hoe herken je chronische stress?

Chronische stress? Je kan het maar beter snel herkennen! 

Leeft bij jou het gevoel dat je nooit meer tot rust komt? Lijkt het alsof je zelden goed uitgeslapen bent? Blijven pieker gedachten vasthangen in je hoofd of laten je zorgen je niet meer los? Kan je amper nog eens lekker van het moment genieten omdat je zò bezig bent met alles vooruit te plannen? Omdat je zo graag alle poppetjes dansend houdt.

Chronische stress is niet zonder risico. Meer nog: weet je dat het kan leiden tot overgewicht, een hoge bloeddruk, hart- en maagklachten? Bovendien kan je het in deze bizarre tijden best missen: te veel en te vaak stress tast immers je immuunsysteem aan.

“Maar een goede dosis stress helpt ons toch vooruit in het leven, niet?” Zeker, als er na die stress ook voldoende ontlading volgt. Stress die te lang duurt en zich opstapelt kan jou en je lichaam ernstige schade berokkenen, daar kan ik van meespreken. Het is dus van groot belang dat je tijdig chronische stress (h)erkent.  

Als je door al jouw spanning vaak last hebt van meerdere fysieke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn, pijnlijke spieren en stoelgangproblemen en dit zonder duidelijke andere oorzaak, is de kans dus groot dat een te hoog stressniveau je parten speelt. Als je bijkomend niet veel gedaan krijgt en je je dagelijkse bezigheden niet meer op orde krijgt, is de kans nog groter. Het is net alsof je batterij méér en méér leeg loopt. Je lijkt zowel lichamelijk als geestelijk op. Je hoofd zit vol en je vergeet zoveel. Je focussen lijkt al helemaal niet meer te lukken. Bij wat je eet, sta je niet meer stil; gezonde voeding heb je al lang opgegeven. Je vult je met van alles zonder er bij na te denken. Tenzij je juist nog amper een hap door je keel krijgt?     

Op je werk doe je nog harder je best. Prikkelbaar…ja, dat ben je. Je probeert het maximum uit jezelf te halen, maar het lijkt alsof het je ook daar minder en minder lukt. Herkenbaar?

Erkennen dat je last hebt van chronische stress is een eerste belangrijke stap op weg naar een gelukkiger leven met méér voldoening. Het is belangrijk om op een goede manier je stress te leren managen. Jijzelf, je algemeen welzijn en degenen die om je geven zullen er alvast veel baat bij vinden, daar ben ik zeker van.  Weet dat er duizend-en-één tips bestaan om jezelf te bevrijden en ongeremder te leven. Als je daarbovenop ook nog professionele hulp inschakelt, zal dit je ongetwijfeld helpen om tot een duurzamer resultaat te komen en terugval te vermijden!   Vragen hierover? Stuur me gerust een mailtje, een antwoordje volgt snel!                     

 

              


Instant ontspanning voor bezige bijen!

Opstaan, je mails checken, nog even naar facebook. Zorgen voor het ontbijt terwijl je rechtstaand je koffie drinkt. Douchen, de gepaste outfit kiezen, een gezond slaatje voor je liefste. De kids naar school en nog snel even de was ophangen. Je kunt toch niet aan je werk beginnen met onopgemaakte bedden? Jeetje…Geen wonder dat je met  een zucht voor je PC gaat zitten. Wellicht ben je je amper bewust van je verhoogd stressniveau om, nog even naar adem snakkend, je eerste online vergadering binnen te stappen.

We negeren maar al te vaak al dat gejaag. We hechten amper belang aan de signalen van ons lichaam, terwijl het steeds maar luider schreeuwt. Zorgzaam als we zijn voor anderen, zorgen we amper voor onszelf. Hoogtijd dus voor een aantal “instant-relax-tips”. Let’s go!

Doe eens lekker ouderwets de afwas:  Kraantje open, ga heerlijk ploeteren  met je handen in het schuim, genietend van de aanraking met borden, messen en pannen . Laat even het kind in je los…mindfulness op zijn best en plezier gegarandeerd! 

Pimp je bad of je douche! Het is nog heerlijker genieten als je eens een pittig geurtje aan je badwater  toevoegt .Gebruik essentiële olie van hoogwaardige kwaliteit. Meng enkele druppels in een boordje water, vooraleer je het bad verder vult. Dit zorgt voor de verspreiding van de geur. Geen bad? Wist je dat je ook je douche kunt aromatiseren? Neem een waslapje en doe er 10 tot 12 druppels essentiële olie op. Plaats het lapje op de douchevloer, waar er water bij kan , maar leg het niet te dicht bij of net onder de straal. Pepermunt, eucalyptus en pompelmoesolie geven je een heerlijke boost in de morgen, terwijl lavendelolie je zalig ontspant . Opgelet : een warm bad neem je best niet net ervoor, maar wel één tot twee uur voor je gaat slapen, zo verbeter je je slaapkwaliteit.  

Zoek balans in de natuur. Ook al schijnt het zonnetje niet, probeer naar buiten te gaan tijdens je pauze. Vertraag even en laat je zintuigen tot je spreken. Voel je de wind op je gezicht? Zie je dat kleine vliegje nog dat zich vastklampt aan de steel van een bloem? Wist je dat kleuren onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden? Laat het nu net de groene, bruine en blauwe tinten zijn die ons kalmeren...  Zwerf dus een beetje in een park in de buurt en merk hoe de natuur bij je binnenstroomt en je tot rust brengt. Zalig.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x